Video om solförmörkelsen 1999

Same info in english, please

Kort introduktion

Solförmörkelsen 1999 sedd från Ungern där den var total. Denna inspelning är lite ovanlig, använder en videokamera för solen och en för landskapet, den senare fångar också naturens ljud.

Avsikten var att dokumentera hur fåglarnas sång, insekters surrande, hundars skällande och tuppars galande varierar under de olika faserna av förmörkelsen, samt visa landskapets förändring till ljus och färg.

Tror ni fåglarna ökar sången eller tystnar under totaliteten? Erfarenheten från Sverige 1954 var att de tystnade, men kolla om de ungerska gör detsamma. Månen kom in mot solen i övre högra delen och gick in mot mitten. Kan ni gissa i vilken riktning den lämnade solen? Efter totaliteten, kolla hur molnen påverkar ljus och färg i landskapet. Hör ni storkarna?

Två minuter före totaliteten hotade ett moln förstöra det hela, men det hade några gluggar som gjorde att det blev ganska lyckat i alla fall, med fina bilder av koronan och "diamantringen". Jag gillar också de röda rubinerna. De uppstår när dalar på månen släpper fram ljuset (med en kraftig röd vätelinje) från kromosfären.

Länk till solförmörkelsevideon

Nästan 3 timmar komprimerat till ca 8 minuter, för modem, ISDN och LAN (ju högre anslutningshastighet ju bättre kvalitet). Kräver RealVideo Player ver 6.x+ ( Installationshjälp för RealVideo).

Stillbilder

På första bilden ser man fyra solfläckar.

På första koronabilden, notera att det finns en eruption som svävar fritt. Syns som en gul fläck till höger strax under rubinen.

Använd teknik och utrustning

Se t v utförlig beskrivning i den engelska versionen (översättning kommer).

Hela historien

Se t v utförlig beskrivning i den engelska versionen (översättning kommer).


Till startsidan för Föredrag i Lund
LDC startsida Epost: Jan.Engvald `at` ldc.lu.se
(byt `at` mot @)
Installation av RealVideo G2