LU startsida

Mbone-verktyg

Maskinvara

Marratech:s supportsida finns en bra sammanställning över lämplig maskinvara för PC. Mycket prisvärt är WinTV med färgkamera, ca 2000 kr. Osprey-100-kortet kostar också ca 2000 kr och är mer tillförlitligt men det ingår ingen kamera i priset. Kamera kostar från ca 1000 kr och uppåt, men har man en vanlig videokamera fungerar den utmärkt att använda.

De allra flesta ljudkort för PC är ej lämpade för dubbelriktad ljudförbindelse (full duplex). Äldre kort kan det överhuvudtaget ej, nyare kort kan det, men ofta med allvarlig begränsning.

T ex ett idag vanligt kort som Creative Labs Soundblaster AWE64 har bara 8 bitars upplösning vid full duplex mot 16 bitar när man ej kör full duplex. Med bara 8 bitar får man störande brus och när man ej pratar kan det låta skrapigt eller låta som dålig kontakt.

Ett billigt men bra kort som fungerar är TurtleBeach Montego I, kostar ca 350 kr (även Montego II fungerar bra). Efter installation bör man plocka bort dess DOS-drivrutiner från AUTOEXEC.BAT, de behövs bara för DOS-spel men kan ibland ge problem för vanligt Windows-bruk.

Alla varianter av Creative Labs LIVE-kort fungerar också bra.

Om man ej själv vill sända ljud och bild utan bara titta, så behövs ingen speciell maskinvara.

Programvara

Det finns gratisprogram för både Windows och många Unix-dialekter. En bra sammanställning finns på Mbone Conferencing Applications. Där finns också användarmanualer. Om man kan tyska är MBone - Softwareliste också mycket bra. Denna grupp av program kallas Mbone-verktyg, för de använder sig av Multicast Backbone, den del av Internet som kan multicast IP.

Det finns ett bra svenskt program från Marratech som är speciellt gjort för utbildning via nät. Det används mycket i Norrland, där de har långa avstånd mellan skolorna.

Microsoft har NetMeeting, men det finns bara för Windows Internet Explorer och man kan bara vara två på mötet. Det fungerar dock utan multicast IP.

White Pine har CuSeeMe. Det fungerar för Mac och Windows, men ej Unix. Kräver en speciell server om man skall vara fler än två, och använder ej multicast IP.

Installation av Mbone-verktyg

Först bör man installera maskinvaran, sedan programvaran.

Man bör installera sdr (mötesorganisatör), rat (för ljud) och vic (för bild). Gärna även wbd (grafisk whiteboard) och nte (textbaserad whiteboard). De är mycket lätta att installera, men notera i vilken katalog sdr installeras och tvinga rat att använda samma (annars hamnar den fel). För gruppbruk kan man sist installera ReLaTe, som ger en trevlig hantering men är en aning svårare att installera och kräver stor skärm.

Användning av Mbone-verktyg

När man installerat, kör man igång sdr först. Fyll i informationen om dig i Prefs. Om multicast IP fungerar i nätverket så skall det efter ett kort tag dyka upp ett antal sessioner som finns på nätet, typ ständig utsändning av radio och TV eller mötet Places all over the world. Gå med i en sådan session, titta, och botanisera i menyer.

För att själv initiera en konferens använder man "New" i sdr. Ge ett namn på sessionen. Välj vilka media som skall användas: ljud, bild, mm. Välj sedan hur långt den skall synas. F n kan man välja mellan "local scope", som betyder inom universitetet, "regional" som betyder Europa (?) och "world". Det kommer att finnas en finare indelning till hösten.

När man är klar bör sessionsnamnet dyka upp i sdr hos de man vill prata med, de kan klicka på raden och gå med i sessionen. Med Mbone-verktygen kommer det alltså inte någon "ringsignal" i datorn när någon vill nå en, i motsats till hur en telefon eller NetMeeting fungerar. Vem som helst kan deltaga i sessionen, om man ej krypterar den.

Men om man använder Quick Call och gör Invite till en eller flera personer, kommer det upp ett fönster på deras dator och de kan säga ja eller nej till att vara med i mötet.

Övrig information

En del intressant info finns som stolpar till ett LDC_seminarium om video över nätverk jag hållit.

The UCL Networked Multimedia Research Group har mycket information av intresse för videokonferenser.

www.pulver.com finns mycket info om IP-telefoni. Många referenser om IP-telefoni finns också i Synpunkter på PC som IP-telefon.

Sunet har en nystartad informationskälla om Nätbaserade möten . Där finns info för nybörjare såväl som experter, info om programvara och hårdvara, exempel, mm.LDC startsida Epost: Jan.Engvald `at` ldc.lu.se
(byt `at` mot @)
Till startsidan för Föredrag i Lund